Se speciální pecí upečete chutnou pizzu i doma
Pečete doma pizzu? A přemýšleli jste o tom, proč ji nikdy nemáte tak chutnou, jako to zvládají italští mistrové? Částečně to určitě je jejich šikovností připravit dobré těsto a vyválet tenkou pizzu, ale z velké části za to může pec. Ta totiž dodá pizze tu charakteristickou chuť.
Pec nejen na pizzu
V dřívějších dobách jste v Česku pece na pizzu mohli vidět spíš v pizzeriích či restauracích, ale v posledních letech jejich kouzlo začínají objevovat i domácnosti. Pece na dřevo, které jsou často nazývány přímo pecemi na pizzu, jsou totiž ve skutečnosti dost univerzální. Dá se v nich připravit chléb, ryby, maso, zelenina i sušit ovoce nebo houby.
A jaké jsou možnosti?
Pece na pizzu si objednáte a dopravce vám je doveze až domů. Nejdřív si ovšem musíte promyslet, zda by se vám víc hodila vestavná pec nebo přenosná. Obě mají svá pro a proti.
Vestavná pec: Vyžaduje pevné základy a už se nikdy nedá přesunout na jiné místo. Je potřeba smířit se i s dalším časem a financemi nutnými na její instalaci. A počítejte s tím, že potřebuje několik dní na vyschnutí, než v ní poprvé zapálíte oheň.
Přenosná pec: Její konstrukce je vymyšlená tak, že odolá venkovním podmínkám, přesto ji unesou čtyři lidé. Můžete ji kdykoliv přemístit, a kdybyste se náhodou stěhovali, vezmete si ji s sebou. Je možné ji použít hned, jak vám ji dovezou.
Pec nahradí i gril
Věřte, že si pec na dřevo oblíbíte i v případě, že rádi grilujete. V peci lze taky grilovat a ještě s lepšími výsledky. Maso se v ní totiž nevysouší a dostane vůni ohně.
V České republice seženete pece od italské společnosti TEK REF, která má továrnu na Sardinii. Můžete si být jisti, že dostanete přesně takovou, jakou používají italští profesionálové. Když dodržíte pár tipů při zpracování těsta (nenechat kynout moc dlouho, zachovat správný poměr vody a mouky, použít perlivou minerálku atd.), podaří se vám nefalšovaná italská pizza.